Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zdravím, milý pane kolego.

Na OVM se léta nedívám, takže mi to ušlo. Navíc představa, že do tématu může žvanit každý, kdo byl zvolen do parlamentu navzdory své mentální kapacitě, mne léta unavuje.

Víma oba, že je třeba provést razatní reformu. Současný systém vyhovuje těm, kteří z něj dojí peníze, příkladem je systém AGEL (několik nemocnic + zdravotní pojišťovna). Je to propracované, aby ten, na kterém nejméně záleží = pacient, přinesl do systému co nejvíce a stál co nejméně.

Podstatou je zrušení malých nemocnic, kde by bylo více než nutné místo nich zřídit lůžka sekundární péče. Starosta města to neudělá, protože by byl smeten. Pokud to udělá vláda, tak bude smetena, protože "lid to tak chce". Dále pak racionalizace nákupů zdravotního materálu a přístrojů (víte, že v mém okolí má každé NMR jiný software, tedy jinou značku přístroje?). I náměstkové a ředitelé se chtějí mít lépe.

Jsem skeptický.

Přesto Vám přeji krásné vánoce.

4 0
možnosti
Foto

Milý kolego Tomáši, díky za přečtení i přání. Ano, asi jedním z největších problémů budou malé nemocnice. Přitom, je to problém jen pocitový. Naši předkové obětavě vybudovali "své" malé nemocnice(zvláště v hospodářsky prosperujících či svého času v zimě obtížně přístupných) oblastech. Jenže: nejčastějším rychlým prostředkem jak se dostal pacient do nemocnice bylo spřežení a navíc tehdy záleželo téměř výhradně na znalostech a umu nemocničního lékaře. Léčilo se stejně v Praze na klinice jako třeba v Městci Králové (hlavním přístrojovým vybavením byl fonendoskop, skalpel a peán)... Transformace těchto nemocnic je pak vždy lokální aférou. Někde se to podařilo vyřešit už za bolševika. Z malé nemocničky ve Vysokém nad Jizerou se tehdy stal prosperující ústav pro chirurgii ruky s celostátní působností. V mně blízkých Dačicích se léta snažili udržet 4 základní obory, město krvácelo a sypalo do toho peníze. Pak se z téhle nemocnice stala LDN, velmi dobře fungující lůžková i ambulantní rehabilitace a ještě místo, kam se (ovšem také po velkém řevu) přestěhoval domov důchodců z nevyhovujícího zámku v Budíškovicích. Chce to jen odvahu.

I já přeji požehnané Vánoce a dobrou mysl.

1 0
možnosti

Dobrý. Kolik návrhů zákonů přednesl ministr Válek ve sněmovně za dva roky působení v ministerstvu zdravotnictví? Ono dobře povídat v TV a skutečně něco vypracovat, aby se zdravotnictví teda posunulo je rozdíl a dva roky jsou dlouhá doba na nějaký výsledek (aspoň konkrétní návrh nového zákona, nebo novela starého). Jsem zvědavý jestli zbylé dva roky využije ke žvanění v TV, nebo ke skutečné systémové změně, po které on i veřejnost volá.

0 1
možnosti

Žvanění je vždycky jednodušší.

0 0
možnosti
  • Počet článků 64
  • Celková karma 20,44
  • Průměrná čtenost 1238x
Lékař, otec 3 dětí (všechny s jednou ženou), dědeček 9 vnoučat. Slovy kronikáře: Christianus solo nomine.

Seznam rubrik